Velg en side

Selv om mye av fødselspermisjonen er tiltenkt mor, skal en større del av den tas ut av far. Det er fordi mor også skal ha muligheten til å forfølge en karrieredrøm, samtidig som far skal få et nærmere forhold til det nye barnet. Generelt gjelder iøynefallende grunner for denne fordelingen, men kanskje er det flere grunner man ikke tenker på.

  1. Først og fremst er det bra at far og barn blir godt kjent. Det er mor som er den nærmeste omsorgspersonen naturlig nok, men at vi i samfunnet kan styre fars rolle er bra. Far får dermed en viktig rolle med å følge barnet når det vokser til, får hår og tenner.

 

  1. Som pappa på permisjon kan man få tid borte fra jobben. Kanskje er det et stort arbeidspress, og med småbarn i hus, trenger man ikke tenke på frister, avtaler eller lange reiser. La hodet få hvile, og nyt dagene hjemme med barnet.

 

  1. Det å ta ut pappapermisjon i deler av perioden, kan hjelpe mor med å fortsette utdanningen eller klatre på karrierestigen. Kanskje kan hun få større arbeidsoppgaver, noe som igjen kan føre til økt lønn. Det er noe som gagner begge.

 

  1. Man kan ta med seg barnet på forskjellige ting du kunne tenke deg å bruke mer tid på. Ta med barnevogna på en løpetur, ta med ryggselen og gå tur i skog og mark, dra på fotballkamp om det ikke er for sent på kvelden også videre. Opplagte ting som å dra på pub eller konsert anbefales ikke, selv om det hadde vært godt med en øl.

 

  1. Tar man pappapermisjon vil man få oversikten over ting i hjemmet. Med en skjevfordeling i husarbeidet, forsvinner ting som dugg for sol. Plutselig finner man igjen den gamle tennis-racketen eller fluestanga som du trodde var borte. Det er nok ikke umulig at det til og med blir orden i sakene når man har fått laget et system.

 

  1. Man blir glad og får overskudd. Det å være med barnet, se det vokse og få din oppmerksomhet gir overskudd og glede. Det å høre et barn le er kanskje noe av det beste som fins. Det skal ikke så mange ablegøyer til før latteren er der. Forholdet mellom far og barn kan knyttes til å bli enda sterkere enn det ville blitt uten pappapermisjon.

 

  1. Selv om man skal bruke tiden med barnet, kan man også være mer med sine venner. Kanskje har man kompiser som også er småbarnsfedre med permisjon, og da kan man møtes for en samtale i godt lag. Kanskje man får muligheten til å ta opp gamle vennskap eller bli kjent med nye mennesker. Mulighetene er mange, selv om mor sikkert forventer at det er strøkent når hun kommer hjem.

 

  1. Man kan rydde i frimerkesamlingen sin. Pappapermisjonen kan brukes til mangt, men det er viktig å se til at ungen har det bra. Men når barnet sover kan man dra fram frimerkesamlingen, få system og sette de inn i samle-bøkene. Men det kan bli mange frimerker på avveie om man plutselig må løpe til barnet som har våknet og skriker.

 

  1. Man får utbetalt lønn dersom man tar ut pappapermisjon. Man får 80% av lønna utbetalt dersom man tar ut permisjonen over 42 uker, og 100% dersom man tar ut 52 uker. Dette kan man selv velge på forhånd.

 

  1. I likestillingskampen vil mange takke deg for at du tar ut pappapermisjonen. Selv om det er opp til foreldrene, kommer mange til å synes du både er flink og har de riktige verdiene.