Velg en side

Pappapermisjon er en ordning som gjør at både mødre og fedre skal få ta del i barnets første leveår. Ordningen hjelper også mor å fortsette sin utdanning eller karriere, som har vært sett på som stor årsak for at fedre skal ta ut pappapermisjonen sin. En del er pålagt, mens en del er frivillig. Det gjør det enklere for foreldre å dele om omsorgen og ta sin tur når det gjelder å være barnets nærmeste.

Det er ofte når barnet har blitt over ett halvt år, at fedrene tar ut sin del av permisjonen i forbindelse med familiens nye barn. Det er både av praktiske grunner, og at den første perioden er forbeholdt mødrene. Det er ikke så dumt, med tanke på at mor også trenger hvile den første tiden etter fødselen. Det kan både være fysiske og psykiske plager som kan gjøre at mor trenger mer tid i starten, sier Psykologspesialist Ingrid Eide Christiansen. Ordningen med pappapermisjon er derfor delvis frivillig, som gjør at det går an å variere fordelingen.

Setter bort barnet?

Men er det ikke ofte man hører at fedre på pappapermisjon gjør helt andre ting enn hva de skulle gjøre? Etter å ha satt igjen ungen hos besteforeldre, er det mange fedre som drar for å gjøre helt andre ting. Enten det er å dra på bowling med kamerater, se den viktige fotball-kampen på tv, eller bare ligge under dyna å endelig få en fridag. Mødre kommer hjem til oppvask, skitne klær og et rotete hus. Da er det ikke greit å være far, når mor kommer hjem og forventer rene gulv, deilig duft på badet og stearinlys på bordene.

Skal man forsvare fedrene kan det hende de gjør mye riktig også. For det første blir barnet også kjent med sine besteforeldre, som uansett vil ta godt vare på den lille babyen.

For det andre er det viktig at far også får tid til å sosialisere seg med venner som har kanskje ikke har hatt mulighet til å møte på lang tid. For det tredje kan barnet også nyte godt av dette. I godt lag med en gjeng karer, kan barnet både få gode minner og være med far på ting han liker. Det er like viktig som å bare sitte inne å gjøre masse husarbeid.

Satt på spissen

Samtidig er vel det hele satt en del på spissen. Fedre flest tar sitt ansvar veldig alvorlig, og gjør både sitt og mer til for at hus og hjem skal være i orden. Enten er det å klippe gresset, ordne vasken som har blitt tett, bygge ny veranda i hagen eller lage middag og ta oppvask. Her er det mange ting fedre bidrar med for å få endene til å møtes. Det er en hard kamp å være småbarnsforeldre, enten man har en eller flere små. Derfor kan en tur ut eller en hvil midt på dagen være vel så bra som at vinduskarmene er frie for støv. Det kan høres urettferdig ut, men sånn kan man også se på saken.

Så er det så galt om far overlater barnet til besteforeldre eller tar det med for å mekke på bilen med noen kompiser? Det viktigste er at alle har det bra. Det hele handler om balanse. Det er jo vanlig at mor også tar med barnet og treffer venninner på café også. Det er ikke sikkert det er så bra for barnet det heller. Om fedre og mødre hadde vært enige om at man er ulike, i stedet for å forvente noe som er helt urealistisk, så ville mange problem være løst.

Ofte er det misforståelser og forskjellige forventninger som skaper problemene. Det er noe som går an å gjøre noe med.