Velg en side

Travle liv, rask matlaging, handlinger gjort på impuls og i affekt. Dette er en del av hverdagen for de fleste voksne som har for mye å gjøre og for liten tid. For oss som har barn, sjonglerer man ikke bare sitt eget liv og alt det innebærer, men også våre barn. Barna har de vanene vi tillegger dem og de følger våre timeplaner, kosthold, fysiske form og ofte også vår væremåte. Barn er lett påvirkelige. De stoler på oss og våre avgjørelser. Ofte også at vi vet hva som er best for dem. Et barns liv formes for fremtiden av oppveksten.

Hva med dårlige vaner?

Dårlige vaner som dårlig kosthold, lav fysisk aktivitet, stygg språkbruk og helsefarlige vaner bør vi styre unna når det finnes barn til stede. For at våre barn skal få en god start i livet bør de spise næringsrik og variert mat. Maten vi lager til oss selv er stort sett også maten barna spiser. Dersom vi klarer å snu dette er det ikke kun bra for oss, men også for barnet! Vi har alle godt av fysisk aktivitet, og all aktivitet god aktivitet. Tar vi barna med på dette oppnår hele familien god helse. Vi bør også kutte ned alkoholforbruk og bruke produkter som ikke inneholder tobakk.

Hvilke sunne vaner kan vi overføre til barna?

Dersom vi modererer alkoholforbruket og helseskadelige produkter, lærer barna at det ikke er bra for kroppen. Å fortelle barn om de negative helseeffektene av for eksempel rusmidler virker avskrekkende, og barna får en negativ assosiasjon til dette senere i livet. Dersom vi som voksne har tillagt oss slike vaner, bør vi i det lengste klare å ikke bare be barna gjøre som vi sier, men også som vi gjør! Redusere alkoholforbruket og gå over til tobakksfrie alternativer når det gjelder rusmidler. Spis sunn og grønn mat – dette gir både din og dine barns kropper riktig næring og mosjon. Spis godt og lev godt!

.