Velg en side

Det er stadig flere fedre som tar ut pappapermisjon, og for mange er det en helt ny tilværelse. Noen vet nesten ikke hvordan de skal ta seg av barnet, mens andre har vært gjennom det flere ganger før. Det er travelt å ta seg av ungen, og når den endelig har sovnet, er det mange som blir rastløse og lurer på hva de skal finne på. Tiden er knapp og da må man tenke ut hva man skal gjøre på forhånd.

Noen er stadig i aktivitet og har planlagt alt i detalj, mens andre ikke egentlig har forstått hvordan det hele fungerer. Her kommer noen tips til hva man kan gjøre mens poden tar en liten middagslur.

Det er ikke sikkert det frister å vaske, rydde, ta ut av oppvaskmaskin, henge opp klær og annet husarbeid. Det kan likevel hende den bedre halvdelen setter stor pris på det. Når man er hjemme med ungene kan man jo dessuten bestemme helt selv hvordan man skal gjøre det uten å bli latterliggjort.

Når husarbeidet er gjort bør man bruke en pause til å finne ut hva man vil ha gjort i huset fremover. Det er alltid småting man kan gjøre og setter man opp en gjøreliste over ting som må utbedres, kan man ta litt av gangen. På den måten får man også kjøpt inn det man trenger, og ha alt klart til man skal starte.

Når man har listen klar vet man at i dag, så skal man sette på den listen i gangen. Eller man vet at i dag skal man sparkle de hullene på stua. Det finnes uendelig mange slike ting som passer utmerket å ta steg for steg. Ha alltid baby-call tilgjengelig. Da er man alltid beredt om ungen våkner.

Når man er ferdig med huset, vil kona for det første bli imponert, og lure på hvem som egentlig passer ungen. Da er det bare å vise fram listen over oppgaver, tidspunkt også videre. Sørg for å gjøre de faste husarbeidene i tillegg.

Hobby

Hobbyprosjektet må være noe man nå har tid til. Men det kan ikke være å basehoppe fra et digert stup eller kjøre motorsykkel. Kanskje har man en samling med LP-plater eller en frimerkesamling man skulle ha sortert litt. Det er perfekt å sette seg ned med et puslespill eller å sette opp hjemmekino-anlegget man lenge har hatt planer om å fikse.

Se på fugler er noe man kan bedrive tiden med mens man venter på at ungen skal våkne. For det første bråker det ikke noe, og man kan være heldig å få øye på den mest sjelden fuglen. Det som kan være dumt er at dersom man plutselig får øye på en ficedula hypoleuca og ungen våkner, så er det uansett barnet som er viktigst.

Familie og venner

Ta kontakt med familie og venner. Det er kanskje lenge siden du snakket med bestemoren din eller kompisen fra barneskolen. Hvorfor ikke ta opp telefonen og ring. Det er ikke alltid man får svar, men da er det bare å prøve igjen i neste dupp. Kanskje har de mye nytt å fortelle, og det har man jo også selv.

Man trenger ikke være redd for å ha lite å finne på når man er på pappapermisjon. Det viktigste er at man finner på noe som ikke tar helt overhånd. Å overhale motoren på veteran-bilen eller bygge nytt tak på huset er kanskje å ta i litt for mye. Derfor er det lurt å sette opp en liste over ting man vil ha gjort i en periode der man har ungen, også kan man heller ta de større tingene senere.

Ficedula hypoleuca: