Velg en side

Jeg bruker en stor del av dagen min på å se på skjermer. Jeg sier til meg selv at det er greit, fordi en stor del av tiden går med til å jobbe, skrive eller svare på e-poster, lese bøker eller nyheter på nettet. Jeg ser kun på «kvalitets-TV», og ser kun det jeg MÅ av sport.

Så egentlig holder jeg meg selv bare oppdatert på hva som skjer, og litt underholdt innimellom. Likevel, hvis jeg skal være helt ærlig, så er jeg litt bekymret for hvor mye tid jeg bruker foran en eller annen skjerm i løpet av uka. Jeg er ganske sikker på at det ikke gjelder bare meg, og jeg tror også at mange foreldre bekymrer seg for at barna bruker for mye tid foran skjermer. Likevel kan det være vanskelig for foreldre å sette ned foten dersom de selv bruker altfor mye av fritiden sin på å sitte foran en skjerm. Det aller meste skjer jo på digitale plattformer i dag: jobb, fritid, holde kontakt med venner, hobbyer. Mange bruker Snapchat og Facebook for å holde kontakt med venner, spiller mobilspill som Wordfeud eller Candy Crush, forsøker å vinne penger på norske spilleautomater, og legger ut stories på Instagram. Hvis du som voksen bruker mye av tiden din på dette, er det vanskelig å nekte ungene skjermtid.

Mange bruker mye tid på dette…

Selv om den vanvittige bruken av data, mobiltelefoner og nettbrett er ganske fersk, begynner det å komme en del forskning på området. NRFC, en offentlig amerikansk organisasjon – National Responsible Fatherhood Clearinghouse – har undersøkt dette, og her kan du lese resultatene. Vi oppsummerer det de har funnet ut av, supplert med noen hjelpsomme tips.

Overdreven skjermtid, særlig passiv TV-titting, kan påvirke barns naturlige utvikling ved å redusere deres fysiske aktivitet, sosiale interaksjon, søvn og andre viktige aktiviteter.

·         The American Academy of Pediatricians anbefaler at skjermtiden begrenses til en time om dagen for barn mellom 2 og 5 år.

Hvordan barn bruker skjermene er viktigere enn mengden skjermtid

·         Aktiv skjermtid er bedre enn passiv skjermtid.

·         Unge barn har større sjanse for å dra fordel av skjermtiden dersom foreldrene er sammen med dem, og hvis innholdet er designet for å oppfordre til alderstilpasset opplæring.

En god natts søvn er avgjørende for alle barns mentale og fysiske helse.

Kun halvparten av amerikanske barn mellom 8-11 år får den anbefalte mengden søvn for sin aldersgruppe (9 – 12 timer per natt). Alle skjermer, inkludert mobiltelefoner og nettbrett, har blått lys som kan ødelegge søvnen dersom barn eksponeres for det før leggetid.

Å ha TVen på i bakgrunnen mens barn leker, selv om ingen ser på, kan ha negative effekter for barna.

·         En fersk undersøkelse viser at barn under tre år utsettes for gjennomsnittlig 5,5 timer bakgrunns-TV hver eneste dag.

·         Hvis foreldrene ser på et program for voksne, viser studier at de snakker og svarer mindre på spørsmål fra barna.

Foreldres bruk av mobile enheter kan påvirke deres evne til å utøve foreldrerollen effektivt

·         Mer enn en tredjedel av tenåringer føler at foreldrene bruker for mye tid på mobile enheter, og blir forstyrret av telefonen under samtaler med barna.

·         Studier viser en sammenheng mellom foreldrenes bruk av mobile enheter, og barn som «utagerer» for å få foreldrenes oppmerksomhet.

Tips for pappaer

·         Styr barna dine mot skjermaktiviteter som aktivt engasjerer dem.

·         Pass på din egen skjermtid, og også din egen skjermbruk foran barna dine.

·         Ta skjermene ut av soverommet – les et eventyr, kos med barna, og syng sanger – det forbereder barna bedre for en god natts søvn.

·         Bruk tid på å gjøre andre aktiviteter med barna dine – gå ut og lek, eller gå en tur sammen.

·         Bruk innstillinger på smarttelefonen til å få ukentlige rapporter om skjermtid, sett opp foreldrekontroll og slå på sikkert bruk av internett. Unngå det blå lyset som forstyrrer nattesøvnen.

·         Hvis du og barnas mor bor i forskjellige hjem, forsøk å løse dette sammen og bli enige om en familieplan som barna må forholde seg til begge steder. Hvis det ikke går, så husk på at barn er tilpasningsdyktige. De klarer som regel å akseptere at det er forskjellige regler og forventninger hos mamma og pappa. Det viktigste er at du fokuserer på tydelige regler når barna er hos deg.

.