Velg en side

For noen år siden så var det et problem at veldig mange fedre ikke benyttet seg av pappapermisjonen sin. Det var flere årsaker som ble oppgitt men det var for det meste jobb som ble oppgitt som grunn, selv om vi nok alle vet at det egentlig var noe helt annet. Nå begynner flere også å etterspørre enn mer enn de 10 ukene man allerede har, altså en større deling mellom mor og far. Dette er veldig gode nyheter for likestillingen og ikke minst for modellen vi har i Norge.

Det virker rett og slett som om det har blitt mer akseptert av arbeidsgivere og samfunn å ta seg pappapermisjon. Før var det ikke uvanlig at bedrifter betalte ut bonuser til fedre som valgte å ikke benytte seg av pappapermisjon. Det er også et tak på hvor mye du får utbetalt av NAV og det er helt klart at flere ikke har råd til å gå ned i lønn i en liten periode.

Tallene man bruker for pappaperm kan ha noen mørketall. Det finnes nemlig en del skiftarbeidere og nordsjøarbeidere som tar ut permisjon når de jobber. Det betyr at de faktisk får dobbel lønn og ikke er hjemme med barnet. Det blir likevel ansett som at de tar ut pappapermisjon, noe som man helt klart ikke burde gjøre. Disse barna trenger også tid med far i huset, kanskje mer enn de som ikke jobber skift.

Veldig mange opplever også regelen for opptjening av rett til foreldrepenger er urettferdig. Mor og far må begge ha jobbet 6 av de siste 10 månedene for å få rett til foreldrepenger. Det holder ikke at kun den ene har tjent seg opp retten. Det betyr at flere som ikke oppfyller dette kravet må låne penger og får en veldig skjev start som ferske foreldre. Disse reglene har gjort at enkelte føler seg tvunget til å låne penger for å få tid til barnet sitt. Det er for ille at noen får gjeldsproblemer fordi de har lyst til å være med barnet sitt. Det er selvfølgelig ikke smart å låne penger til forbruk men man kan forstå disse desperate foreldrene.

Man får glede seg over den positive utviklingen blant norske fedre men systemet kan bli mye bedre og ennå mer rettferdig. Hvis Erna Solberg ønsker at nordmenn skal få flere barn så må hun nok helt klart gjøre det lettere for unge mennesker å få barn og permisjon til å være med barnet sitt.