Velg en side

En svært populær familieaktivitet er en klassisk tur på fotballkamp med ungene, hvor de får tilbringe tid sammen med foreldrene og nyte spenningen ved kampen!

Det spilles Tippeliga-fotball over hele Norge, så det er alltid (med unntak av i corona-perioden) massevis av kamper å velge imellom. Det finnes også en rekke kamper i lavere divisjoner som kan være interessante å se på, kanskje man kjenner noen som spiller! Foreldre som har lyst til å finne på noe fint å gjøre sammen med barna sine, kan garantert finne på mange verre ting enn å ta dem med på fotballkamp!

De fleste kampene går også på dagtid, noe som passer perfekt for de med litt mindre barn. I tillegg spilles de ofte i helger hvor man har god tid og ikke trenger stresse med lekser og leggetider. I tillegg er dette også en aktivitet som foreldrene kan være interessert i, i motsetning til å dra på lekeland eller lekeplassen med ungene. Foreldre som liker sportsbetting vil kunne få ekstra stor glede av familiedagen med ungene!

Hvor gammel bør barna være før du tar de med på kamp?

Det finnes egentlig ingen «riktig alder» for når du kan ta med barna på kamp, men hvis de er veldig små vil de kanskje bli redde eller kjede seg, noe som kan forplante seg etter hvert som de blir eldre. Fra rundt 7-8-årsalderen er en god alder å begynne å dra på kamper. Alle er velkommen på fotballkamper, så du får selvfølgelig lov til å ta med deg yngre barn også. Dersom du har flere barn vil det ofte føles urettferdig dersom 8-åringen får dra på kamp, mens 6-åringen må bli hjemme.

Dersom det blir god stemning på fotballkampen kan det være litt skremmende for små barn med masse voksne mennesker som roper og hoier i timevis, mens for større barn vil dette være en fantastisk opplevelse!

Hvis ungene er litt forsiktige av seg vil en slik opplevelse være med på å bygge opp selvtilliten. Det er viktig at foreldrene (du) velger kamper som passer. Ikke dra på hatoppgjøret mot erkerivalen med ungene, dit kan du dra alene. I tillegg er det viktig at du holder deg i nærheten og ikke forsvinner på kiosken i 15 minutter i pausen mens ungene blir overlatt til seg selv. Barn trenger å føle seg beskyttet og trygge, og dette er særlig viktig i store folkesamlinger. Det er fint å komme i god tid på kampen for å slippe unna rushet og stresset når alle kommer like før start.

Er du forberedt på at ungene dine vil få høre litt banning?

Klubbene forsøker å redusere banning blant både spillere og tilskuere, men sannheten er at det alltid vil finnes publikum som banner til både spillere og dommere når mye står på spill. Som regel vil ropingen gå mot kampen som spilles, men i enkelte hatoppgjør kan ropingen også rettes mot motstanderlagets fans. Det finnes mange kamper å velge imellom i løpet av en sesong, så velg ut en kamp som passer bra til å ta ungene med på!

Å tilbringe en herlig, solfylt lørdag eller søndag med foreldrene sine på kamp er en veldig god måte å knytte gode bånd til ungene, samtidig som dere begge har det gøy.

Men barn banner også:

Hva koster det?

Prisene varierer fra stadion til stadion. Skal dere se en Tippeliga- eller OBOS-kamp koster det mer enn om dere drar på en kamp med det lokale laget som spiller i 2. divisjon eller 3. divisjon.

På de største stadionene kan du også kjøpe VIP-billetter dersom du vil at barna skal føle seg ekstra trygge i starten, men dette koster penger. Det gir heller ikke den helt samme «publikumsfølelsen» som unger gjerne liker, med roping, synging og god stemning.