Velg en side

Det er mange ting man må gjøre som pappa i pappapermisjon. Man må holde seg hjemme med barnet, gi mat og skifte bleier. Gå tur med vogn er et vanlig gjøremål, og tørste og være en omsorgsperson. Det er tungt arbeid, og man må være til stedet hundre prosent av tiden. Noen tar utfordringene på strak hånd, mens enkelte ikke helt har skjønt poenget ennå. For det er en rekke ting man ikke kan gjøre som far i pappapermisjon. Her kommer noen forslag:

  1. Det er ikke lurt å begynne med et stort byggeprosjekt

Tid hjemme er tid til å bygge den nye verandaen dere hadde snakket så lenge om. Men når man er i pappapermisjon, er nok dette å ta i litt for mye. Dersom man holder på med så store prosjekter vil det gå ut over samværet med barnet, og man kan gå så langt som å si at det blir neglisjert. Det er enda mer viktig å passe på barnet fullt og helt, enn å tro at man skal klare å gjøre store prosjekter som dette uten verken å lage bråk, gjøre omgivelsene utrygge også videre. Det man derimot kan gjøre er å se på ulike løsninger, gjøre klart en del materialer og verktøy, og lage en plan for arbeidet, når pappapermisjonen er over.

  1. Ikke lurt å dra på pubkveld med gutta

Selv om det er fint at ungen blir sosialisert fra tidlig alder er en pubkveld med gutta og ungen ingen god ide. På puben er det mye bråk og støy, og det blir gjerne en øl eller tre. Dette er ingen og kombinasjon, selv om det er hyggelig å treffe kameratene sine en gang i blant. Inviter heller noen med på tur, ta med niste og en termos med kaffe og gå en tur i marka. Ingenting er bedre enn frisk luft.

  1. Ekstremsport

Det er flott å ta en trilletur med vogna mens du løper av gårde og teller skritt og puls. Men å drive med annen type ekstremsport mens du er sammen med den nyfødte er ikke å anbefale. Man kan gjerne dra til ”Ekstremsportsveko i Voss”, men da bør begge foreldrene være med slik at barnet er ivaretatt.

  1. Konsert blir for ekstremt

Det er viktig å gi barnet nye musikkopplevelser, da det stimulerer hjernen og er med på å utvikle barnet. Men høye og skarpe lyder er noe barnet ikke har godt av i så ung alder. Barn trenger rolige omgivelser og lyder, og derfor kan man heller nynne og tralle noen sanger man selv liker hjemme i sin egen stue. Det gjør ikke noe om det er ”Master of Puppets” med Metallica, men det er viktig at det er lavt og rolig.

  1. Lese til eksamen

Det er nok ingen god ide å ha alt for store ambisjoner når det gjelder ny kunnskap og prøve å lese til eksamen. Det er noe man bør prioritere etter pappapermisjonen, da man kan dedikere mer av dagen til å lese. Man kan sette seg ned mellom slagene å ta opp en bok, men å tro at man skal kunne bruke pappapermisjonen som studietid, det er nok å overdrive. Det kan være lurt å utsette eksamen dersom det er tilfelle.

  1. Jobbe

Man skal ikke jobbe i pappapermisjonen. Om det er del av fedrekvoten, har man betalt for å ta ut denne, og er det pappapermisjon er det uansett ikke tid til annet arbeid. Tiden er avsatt slik at far og barn skal få tid til å komme nært hverandre og slik at mor kan fortsette et viktig studieløp eller en fremadstormende karriere. Derfor er det ikke anbefalt å jobbe under pappapermisjonen.