Velg en side

Det er mange helseutfordringer som kan oppstå etter en graviditet og fødsel, det gjelder selvfølgelig både for store og små. Selv om nye foreldre har 100 % fokus på barnet, er det greit å også passe på at de voksnes helse blir ivaretatt. I den forbindelse har far også uten tvil et ansvar for å passe på at mor faktisk tar egen helse og eventuelle komplikasjoner seriøst.

Spør om hjelp allerede på barselavdelingen – og følg opp med egen lege

Alle graviditeter og fødsler er unike, og det er derfor viktig å få skreddersydde råd og hjelp. Husk på at helsepersonell er kjent med alle de forskjellige utfordringene som kan oppstå, og det er bedre å spørre for mye enn for lite. Det er helt sikkert noen ting som kan oppfattes som litt flaut etter en fødsel, men det er viktig å ikke la det være en hindring.

Når dere er tilbake i hverdagen er det også viktig å legge til rette for at mor får den oppfølging hun eventuelt trenger fra både egen lege og spesialister. Igjen er det viktig at far hjelper til med dette, om ikke annet så i hvert fall ved å passe på at mor får tid til det.

Noen ting går faktisk over av seg selv

En graviditet og fødsel er en stor påkjenning for kroppen, men samtidig er kroppen laget for å hente seg inn igjen etterpå. Det betyr også at for eksempel strekkmerker og åreknuter i mange tilfeller blir borte igjen i løpet av noen måneders tid. Eksperter innenfor feltet, som for eksempel Åreknuteklinikkene, anbefaler å vente tre til seks måneder etter fødsel før man søker hjelp. Samtidig er det selvfølgelig helt innenfor å ta opp dette temaet med legen sin lenge før det, alt som kan sjekkes av listen gir også mer ro.