Velg en side

I de fleste norske hjem bør dampsperrer, eller – mer nøyaktig – dampdiffusjonshemmere (dampretardere), være en del av en fuktighetskontrollstrategi for et hjem. En dampretarder er et materiale som reduserer hastigheten med hvilken vanndamp kan bevege seg gjennom et materiale. Det eldre begrepet «dampsperre» brukes fortsatt selv om «dampretarder» er mer nøyaktig.

Et materiales evne til å forsinke diffusjonen av vanndamp måles i enheter kjent som «permeabilitet» eller permeabilitet. Den internasjonale boligkoden beskriver tre klasser av vanndampretardere:

Effektiv fuktkontroll i disse områdene og i hele et hjem må også inkludere lufttette hull i strukturen, ikke bare bruken av en dampretarder. Hvordan, hvor og om du trenger en dampretarder avhenger av klimaet og konstruksjonen til hjemmet ditt.

Typer dampsperrer

Damphemmere er vanligvis tilgjengelige som membraner eller belegg. Membraner er generelt tynne, fleksible materialer, men inkluderer også tykkere arkmaterialer som noen ganger kalles «strukturelle» dampretardere. Materialer som stiv skumisolasjon, forsterket plast, aluminium og rustfritt stål er relativt motstandsdyktige mot vanndampdiffusjon. Disse typer dampretardere er vanligvis mekanisk festet og forseglet i skjøtene.

Tynnere membrantyper kommer i ruller eller som integrerte deler av byggematerialer. Vanlige eksempler inkluderer polyetylenplater og aluminium- eller papirbelagt glassfiberrullisolasjon. En annen type er foliebakt veggplate. De fleste malingslignende belegg forsinker også dampdiffusjon.

Vannbestandige barrierer er vanligvis plassert rundt omkretsen av bygningen rett under den utvendige finishen, eller de kan faktisk være den utvendige finishen. Nøkkelen til å få dem til å fungere effektivt er å permanent og nøye forsegle alle sømmer og gjennomføringer, inkludert rundt vinduer, dører, stikkontakter, rørleggerstabler og ventilasjonsvifter.

Oversette hull av enhver størrelse øker ikke bare energibruken, men øker også risikoen for fuktskader på huset, spesielt i kjølesesongen. En vannbestandig barriere bør også inspiseres nøye etter installasjon før den dekkes av annet arbeid. Hvis det blir funnet små hull, kan de repareres med kalk eller polyetylen eller folietape. Ta også en titt på lenken for mer hjelp!

.