Velg en side

Når du går ut på pappapermisjon har du en unik mulighet til å bli kjent med den nye babyen. Her skal vi komme med noen tips til hvordan du kan få mest mulig ut av permisjonen, bli kjent med babyen og gjøre ting som er sunt for både deg, babyen og familien i sin helhet.

Det er få ting i livet som er så hellig som et nytt liv, og som skaper like stor glede som å bli pappa, enten for første gang eller om du har flere barn fra før. Heldigvis bor vi et såpass generøst land som Norge, hvor papper har muligheten til å ta ut pappapermisjon og kan tilbringe noen dyrbare stunder med familien. Tiden går fort, og det tar ikke lang tid før den lille babyen blir en tenåring med kviser, voksen og på et eller annet tidspunkt skal ta vare på deg når du sitter på gamlehjem – så bruk tiden godt og skap de nære relasjonene som varer livet ut.

Hvorfor det er så viktig å tilbringe tid med de små

I de første månedene krever ikke en liten baby så mye mer enn de basale behovene, som mat, søvn og nærkontakt. Men dette er også en av de viktigste periodene i livet til et menneske fordi det er her vi knytter kontakt til foreldrene våre på en måte som vil påvirke oss som menneske for resten av livet. Bare små ting som vi tar for gitt har en stor innvirkning på hvordan en baby vil utvikle seg videre. Om ikke en baby får nok kontakt, enten i form av øyekontakt eller nærhet, kan dette skape komplikasjoner senere i livet.

Studier viser, at babyer som ikke får nok kontakt med foreldrene sine vil utvikle problemer i relasjoner og hvordan de oppfatter verden. De kan få emosjonelle problemer og ha det vanskelig med mellom menneskelige relasjoner, noe som kan vare livet ut – så dette er en veldig, veldig viktig periode for babyen.

Ting å gjøre med familien

Avhengig av familiesituasjonen er det mange ting dere kan gjøre sammen. Helt i starten er det kun de helt primære behovene som gjelder, men etter hvert kan dere gjøre ting sammen som er til glede for både babyer og voksne. Eksempler på dette er babysvømming, hvor babyer får anledning til å bli stimulert av helt andre omgivelser og lære seg å bruke lukkefunksjonen i svelget samtidig.

Dere kan også gå på tur til en dyrepark hvor babyen kan se og høre dyr, noe som stimulerer både oppmerksomhet og det holder å bare gå til nærmeste dyrebutikk for å få det samme utbyttet.

Babymassasje er også en måte å få kontakt med babyen på, som heller ikke krever så mye penger. Detter noe som passer godt for de aller minste og som kan stimulere babyen til å bli mer rolig.

En liten baby krever ikke så mye av deg. Det holder egentlig bare å være i nærheten og gi det ille barnet oppmerksomhet. Dere kan ligge på gulvet og du kan holde kontakten oppe ved å la babyen gripe hånden din, Dere kan danse og gjøre mye gøy sammen. Når babyer ler vil det definitivt gi oss motivasjon til å fortsette, fordi det er ikke mange ting som kan glede like mye som en baby som ler.