Velg en side

Tiden er snart inne, barnet dere har ventet så lenge på er endelig på vei. En liten del av deg og en liten del av mor, skal bli det første kjærlighetsbarnet deres. Det er ikke alltid man forstår hvilket ansvar man står ovenfor eller hva det innebærer å få et helt nytt menneske inn i hverdagen. Man kan ikke lenger ligge på sofaen å slappe av etter en slitsom arbeidsuke, eller sove langt utpå i helga. Den nye vil kreve deres fulle og hele oppmerksomhet hele tiden i lang tid. Så hvordan skal man forberede seg best mulig for den nye situasjonen, og ikke minst de ukene man skal være hjemme med pappapermisjon.

Det kan være lurt å begynne å trene allerede i god tid før barnet kommer, dersom man ikke allerede trener jevnlig. Å trene vil gjøre at man får mer overskudd, noe man helt sikkert vil komme til å trenge i tiden som kommer. Del treningen inn i styrketrening og kondisjonstrening, men er tiden knapp, kan man legge inn intervaller. Det er nok en del hardere, men gir raskere resultat. Det høres ikke viktig ut men det er det.

Begynn å tenk på å få en god søvnrytme. Mye sykdom og dårlig form kan komme av at man sover dårlig. Begynn å legge deg i riktig tid og stå opp med sola. Når barnet kommer vil du kanskje måtte opp flere ganger på natten, samtidig som man pent er nødt til å dra på jobb dagen etter. Derfor er det lurt å begynne i god tid, slik at når pappapermisjonen kommer, så har man alt på stell.

Det er ikke dumt å starte tidlig med å finne ut hva man skal gjøre når man er i pappapermisjon. Finn grupper på internett eller forhør deg i kommunen. De har kanskje tilbud for fedre i permisjon, og da finnes det muligens også en del aktiviteter man kan delta på. Finn ut hva du skal gjøre mens barnet sover, som for eksempel husarbeid eller reparasjoner av ting. Finn deg en hobby.

Kjøp inn klær og utstyr som du og barnet skal bruke sammen. Kanskje tenker du å ta med barnet i barnevogn. Eller kanskje du vil ta med ungen på babysvømming. Det er mye klær barnet trenger og kanskje vil du være med på å bestemme utvalget litt. Kanskje er lue av favorittlaget ditt eller en genser med en artig logo. Det er mange muligheter og alt man har ordnet før det hele starter er gull verdt. For når ungen har kommet og det er din tur, da er det for sent.

Les deg opp på ulike fakta og ting rundt det å være nybakt pappa. Det kan være mange ting man ikke har tenkt på, og da er det dumt å ikke være forberedt når noe uventet skulle oppstå. Det finnes utrolig mye litteratur rundt det å være i papparollen, som man kan lete opp på for eksempel biblioteket. Det er også en mulighet å søke rundt på internett.

Planlegg utflukter og sjekk ut mulighetene rundt om i nærmiljøet. Kanskje er det spesielle egnete steder hvor fedre kan møtes eller som er utmerket for knøttet å utforske på. I byer er det ofte parker og friluftsområder, mens på mindre steder er det mye utmark. Det kan være lurt å finne en mellomting av ødemark og asfaltjungel.

Vær åpen i sinn og sjel. Dette er og skal være den beste tiden sammen med den lille krabaten, og da kreves det at man er fokusert og opplagt. Alt man kan gjøre klart før tiden er inne, er en ting man ikke kan ta for gitt. Det er nå barnet er her og det er nå du skal bli kjent med babyen.